Gavagai

Drama 1 t. 30 min. 6
Gavagai
Gavagai - final poster
Filmsalong under Bøker i Bø! Etter filmen vises en bakomfilm, laget av Einar Andreas Søli fra Skien under innspillingen av Gavagai. Han kommer for å innlede. I salongen møter vi Juan Gutiérrez Maupomé. Han flyttet fra Mexico til Vinje for å studere og oversette Tarjei Vesaas! Vi gleder oss og håper å se deg der!

I samarbeid med Bøker i Bø, viser vi Gavagai, en film inspirert av Tarjei Vesaas. Rob Treganza har regi.
Filmen er i sin helhet innspilt i Telemark, blant annet i områdene rundt Bø!

Den amerikanske kultregissøren Rob Tregenzas gåtefulle film om sorg, inspirert av Tarjei Vesaas og kinesiske spøkelseshistorier, ble av ledende amerikanske kritikere kåret til en av fjorårets beste kinofilmer. For de fleste er den fortsatt en godt bevart hemmelighet.

Gavagai er et aldri så lite mysterium, på flere måter. Filmen er i seg selv både konkret og abstrakt, og både realistisk og poetisk. Handlingen dreier seg om en mann (Andreas Lust) som en dag dukker opp på et avsidesliggende sted i Telemark. Her hyrer han en sjåfør (Mikkel Gaup), en lettere alkoholisert kar som driver et enmanns elgsafari-firma, for å kjøre seg rundt. I begynnelsen vet vi ikke hvem han er eller hvor han skal, men det blir etter hvert klart at han er en sørgende enkemann som har kommet til Norge for å spre asken etter sin avdøde kone i et landskap som betydde mye for henne. Hun, en kinesisk oversetter, hadde hatt et nært forhold til diktene til Tarjei Vesaas, og målet for reisen er Vesaas’ hjemsted Vinje. På veien dit benytter sjåføren anledningen til å gjenoppta kontakten med en kvinne som han har hatt et forhold til.

I Gavagai er det tydelig at regissøren får utløp for to av sine store lidenskaper, det fysiske filmmediet - denne er som alle hans andre filmer skutt på 35mm - og Tarjei Vesaas. Inspirert av den melankolske lyrikeren er Gavagai i sin helhet innspilt i Norge, og vi befinner oss i et univers hvor naturens skjønnhet, den fysiske attråen, lengselen og døden hele tiden kjemper om retten til å være herre. Selve filmens tittel spiller på hvor vanskelige det er å oversette fantasiens språk til forståelige begreper. Uendelig vart har regissøren, med god hjelp av den norske manusforfatteren Kirk Kjeldsen, føyd sammen Vesaas ord, hovedpersonens lengsler og savn, med landskaper i Telemark.
Hovedrollen spilles av østerrikeren Andreas Lust, kjent fra den sterke og opprivende Revansje (2008), men var også å se i Kongens nei, mens hans mer jordnære motpart er Mikkel Gaup, som også hadde en rolle i Tregenzas Inside/Out.

Premiere:
05.05.2019
Originaltittel:
Gavagai
Regi:
Rob Tregenza
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
2016
Skuespillere:
Andreas Lust
Mikkel Gaup
Anni-Kristiina Juuso
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 30 min.
Nasjonalitet:
Canada / Norge / Tyskland