Filmsalong

LUZZU

Neste visning blir tirsdag 7. juni kl. 18:30, og da viser vi Luzzu - Fiskeren fra Valetta, en rørende film om valgene mennesker tar for kjærligheten og familien.

LUZZU - FISKEREN FRA VALLETTA er regissør Alex Camillieris debutfilm og gir en sjelden mulighet til å se Malta - og høre språket maltesisk - på det store lerretet.

Jesmark har nettopp blitt pappa og livnærer seg på fiske fra sin luzzu-båt som har gått i arv gjennom generasjoner på Malta. Jesmarks inntekt krymper i takt med at EUs regelverk for fisking vokser. Og når det viser seg at hans nyfødte sønn er syk, blir situasjonen desperat. Sønnen trenger et dyrt kosttilskudd for å kunne fortsette å vokse som normalt. Dette presser Jesmark til å ta noen vanskelige valg – og kriminelle grep. Er den eneste måten å få livet til å gå rundt på, å bryte med fisketradisjonen han har vokst opp i?

Vi får besøk av journalist, oversetter, forfatter og forlegger Kristina Quintano.
Hun er utdannet litteraturviter og driver Quintano Forlag. Kristina er verdens eneste oversetter av litteratur fra maltesisk til norsk.

Som halvt norsk og halvt maltesisk har hun også dokumentert flyktningkrisen i Middelhavet i snart tjue år. 

Hun har jobbet som bistandsarbeider både ved Middelhavet og i Libanon. 

Gjennom Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet. Bloggen har 16 000 følgere og i snitt 100 000 visninger daglig. 

Kristina var den første til å motta den nyopprettede Samtidenprisen som går til mennesker som engasjerer seg i de mest brennende og brennaktuelle spørsmålene i vår tid, og som klarer å sette et viktig tema på dagsorden. I 2021 var hun finalist til tittelen Årets modigste kvinne i Tara. I 2021 utga hun bøkene Budbringeren fra Helvete – tjue år med vitnesbyrd fra Middelhavet og Gutten på stranden – historien om Alan Kurdi.

Quintano er leder for Fluktfestivalen og Norsk Sakprosafestival og holder foredrag over hele landet.

Hun vil holde en kort innledning før filmen, etterpå blir det samtale mellom Quintano og Ellen Schrumpf (fra Filmsalongen).

 

 

Ønsker du nyhetsbrev om filmsalong? Meld deg på her!

Om filmsalong:

På Filmsalong ønsker vi å sette opp filmer som kan bidra til å utvide vår kultur- og samfunnsforståelse, og som kan stimulere til ettertanke og diskusjon.

Kaféstund med samtale
Etter forestillingen blir det felles kaféstund i Framstugo, hvor vi kan reflektere over filmen i fellesskap. Noen ganger vil vi ha ordstyrer, mens vi andre ganger legger opp til uformelle samtaler rundt de enkelte bordene. Det vil innimellom også bli små innlegg eller miniforedrag. En kopp te eller kaffe følger med i billettprisen, sammen med noe å bite i. Er filmen fra et annet land, kan det hende matbiten er det også.

Stor bredde – høy kvalitet
Bredden av filmer vil bli stor, både innholds- og uttrykksmessig. Mange av filmene vil være fra andre land, og slik kunne bidra til økt kulturinnsikt. Felles er det at filmene skal holde et høyt kvalitetsnivå. En kan derfor være sikker på å få sett god film, uansett hva temaet er.

Inviterer til samarbeid
Alle er velkomne til å komme med innspill til filmer, temaer og opplegg. Vi vil spesielt invitere lokale lag og aktører til å samarbeide om enkeltvisninger der det er naturlig.


Husk at det er mulig å bare se filmen, uten å være igjen på foredrag/samtale, om man ønsker det. Det er selvsagt helt opp til deg!