Filmsalong

Filmsalong

Film til ettertanke

Neste visning er tirsdag 7. februar kl. 18:30 og da viser vi Opprøret på Bjerketun

Bakgrunn for filmen:
Det er i disse dager 60 år siden psykolog Gori Gunvald varslet Dagbladet om forholdene på Bjerketun offentlige verneskole i Bærum. Jenter helt ned i 11–12-årsalder risikerte å bli isolert i ukesvis hvis de rømte eller bare planla å rømme. Smil og latter eller et upassende ord under et måltid kunne være grunn nok til å havne på «cella». Det er eksempler på elever som «lå» både to og tre måneder sammenhengende uten å bli luftet. Når jentene skulle i isolat, ble de kroppsvisitert. Og hvis de nektet å kle av seg, ble mannlige ansatte eller politiet tilkalt. Enda verre ble det da psykolog Gunvald fikk forbud mot å besøke de isolerte elevene.

For første gang forteller fire kvinner som var elever på Bjerketun mellom 1952 og 1960 sine historier.

Vi får besøk av regissør Morten Conradi, og Lajla Wenche Sundby-Olsen, et av tidsvitnene i filmen, som nå bor på Gvarv.

Enkel servering.

Ønsker du nyhetsbrev om filmsalong? Meld deg på her!

Om filmsalong:

På Filmsalong ønsker vi å sette opp filmer som kan bidra til å utvide vår kultur- og samfunnsforståelse, og som kan stimulere til ettertanke og diskusjon.

Åpent for alle, ingen medlemskap!
Vi har fått tilbakemelding på at det kan oppfattes som en filmklubb. Dette er ingen filmklubb man må melde seg inn i. Man står helt fritt til å komme på en eller flere visinger, billetter kjøpes enkeltvis hver gang. Alle er velkommen!!

Kaféstund med samtale
Etter forestillingen blir det felles kaféstund i Framstugo, hvor vi kan reflektere over filmen i fellesskap. Noen ganger vil vi ha ordstyrer, mens vi andre ganger legger opp til uformelle samtaler rundt de enkelte bordene. Det vil innimellom også bli små innlegg eller miniforedrag. En kopp te eller kaffe følger med i billettprisen, sammen med noe å bite i. Er filmen fra et annet land, kan det hende matbiten er det også.

Stor bredde – høy kvalitet
Bredden av filmer vil bli stor, både innholds- og uttrykksmessig. Mange av filmene vil være fra andre land, og slik kunne bidra til økt kulturinnsikt. Felles er det at filmene skal holde et høyt kvalitetsnivå. En kan derfor være sikker på å få sett god film, uansett hva temaet er.

Inviterer til samarbeid
Alle er velkomne til å komme med innspill til filmer, temaer og opplegg. Vi vil spesielt invitere lokale lag og aktører til å samarbeide om enkeltvisninger der det er naturlig.


Husk at det er mulig å bare se filmen, uten å være igjen på foredrag/samtale, om man ønsker det. Det er selvsagt helt opp til deg!

Henter innhold...